We willen er allemaal toe doen voor onze kinderen. We hopen dat de woorden die we zeggen in hun hart terecht komen (behalve als we kwaad zijn, dan willen we dat ze alles weer vergeten). En we hopen boven alles dat onze woorden en daden het hart van onze kind zo raken, dat ze er wat mee willen doen. Maar hoe?

Onze harten

Onze harten worden vaak geraakt. Door een lach van een baby, door een vriendelijk woord van iemand in de supermarkt of door een knuffel als je het hard nodig hebt. Onze kinderen willen we ook op een liefdevolle manier raken.

Niet alleen omdat we veel van ze houden, maar ook omdat we ze willen leren hoe krachtig woorden en daden zijn. Door ze te knuffelen, vast te houden, met ze te spelen en ze te steunen, kunnen we ze laten zien dat onze kinderen voor ons belangrijk zijn.

Toch komen er momenten dat je het gevoel hebt dat je niet meer bij je kind kan komen. Driftbuien, machtsstrijd, ongehoorzaam gedrag zorgen ervoor dat we soms met de handen in het haar zitten. Sterker nog, soms kunnen er momenten zijn dat je liever niet bij kind in de buurt bent, omdat je niet weet hoe je nog tot hem kan doordringen.

Frustraties loslaten en opnieuw beginnen

Op momenten dat je het niet meer weet, kan je het beste een voorbeeld zijn voor je kind. Laat het los, ga door je knieën en maak opnieuw contact. Je kind hunkert nog veel meer naar contact en liefde dan jij, zelfs als dat niet zo lijkt.

Jij weet wel dat er morgen weer een dag is, en dat je nog van je kind houdt – zelfs als je boos bent. Maar je kind weet dat niet. Zoek daarom naar manieren om weer tot het hart van je kind te spreken. Laat je kind merken dat je moeite voor hem wil doen.

Onze kinderen zijn een deel van onze wereld, maar voor onze kinderen zìjn wij hun wereld. Hoe belangrijk is het dan om je kind te laten merken dat je om hem geeft!

14 manieren om tot het hart te spreken

  1. Knuffel! Knuffel je kind minstens 12 keer dag. Lijkt dat veel? Therapeute Virginia Satir legt uit dat 8 èchte knuffels genoeg zijn om gezond te blijven, maar 12 nodig zijn voor groei. Dus kom op, door je knieën en knuffelen maar!
  2. Neem niet alles wat ze doen van ze over als het niet lukt, maar vraag ‘hoe kan ik je helpen‘?
  3. Kies ervoor om tijd met ze door te brengen zonder afleidingen. Telefoon weg, mail uit en spelen.
  4. Luister naar ze. Niet half, niet met een hoop correcties, maar luister oprecht en herhaal wat ze zeggen, zodat ze zich gehoord voelen.
  5. Geloof in hun goedheid, en vertel ze dat ook. Dat motiveert ze ernaar te handelen.
  6. Praat respectvol met ze. Als je tegen ze praat, vraag je eens af hoe je het zou vinden als je partner zo tegen jou zou praten. Kinderen leren het meest van ons voorbeeld.
  7. Bedank ze voor hun hulp en bijdragen. Ook als dat gebeurt op een manier die je misschien niet bepaald… helpt. Zoals het schoonmaken van de badkamer met een hele fles badschuim die je niet goed had opgeruimd.
  8. Mocht nummer 7 gebeuren: corrigeer ze liefdevol en niet vanuit woede. Nogmaals: ze leren vooral en als eerste van het voorbeeld dat je geeft.
  9. Heb begrip voor hun emoties, ook – juist! – de moeilijke emoties als woede, teleurstelling en verdriet.
  10. Neem de tijd om ze liefdevol te begroeten. Als je weggaat is dat voor hun een moment van scheiding en soms ook angst. Wel eens geprobeerd alleen naar de wc te gaan met peuters om je heen? Dan zal je weten dat zelfs de zo’n korte scheiding voor een kind al flinke impact kan hebben. Begroet je kind daarom altijd liefdevol en blij.
  11. Bied ruimte voor fouten. Net zoals wij leren van fouten, leren zij daar ook van. Geef ze de tijd, ruimte en bemoediging als dingen fout gaan.
  12. Spreek dagelijks positieve dingen over ze en tegen ze. Als ze horen dat je positief en trots over ze praat, krijgen ze een enorme stoot zelfvertrouwen en vertrouwen in jou. Daarnaast werken affirmaties op de lange termijn door: zoals jij tegen ze praat, zo zullen ze later tegen zichzelf praten. Zorg er dus voor dat het positieve dingen zijn.
  13. Zeg eens vaker ‘ja’. Wees ook consequent en zeker in je ‘nee’: je kind weet dan precies wat hij aan je heeft. Dat geeft een gevoel van veiligheid.
  14. Lach samen. Lach met je kind, lach om je kind (de positieve variant, niet het uitlachen). Laat je kind zien hoeveel plezier je erin hebt om samen tijd door te brengen.

Samen groeien

Als je samen kan lachen en tot het hart kan spreken van je kind, zorg je voor een goede band. Deze band zorgt ervoor dat jullie je verbonden voelen en vanuit verbondenheid is je kind bereid om naar je te luisteren en met je samen te werken.

Als je het hart van je kind kan bereiken, maak je een kind trots op zichzelf en op jou. En vanuit die basis kan je relatie ook wel eens een stootje hebben, een baaldag of een ruzie. Maar probeer altijd terug te komen bij je kind. Je bent zijn wereld en zijn voorbeeld, dus laten we die eer ook waard zijn.