Je kindje slaapt slecht. Of, als je eerlijk bent, volkomen normaal. Maar toch ben jij doodop. Misschien voelt slaaptraining als enige optie, maar diep van binnen wil je dat niet. Maar wát kan je dan wel doen om bij te komen en op laden? 

Als je al langer meeleest op deze site, weet je dat ik veel informatie deel over hoe jonge kinderen slapen. Het kan dan gebeuren dat je kindje elke twee uur wakker wordt ’s nachts, en je weet dat het normaal is en dat je nog even vol moet houden… maar je kan simpelweg niet meer.

Lieve mama, dat mag. Je mag het niet meer aankunnen. Veel moeders komen op dat punt van totale vermoeidheid en moedeloosheid. Maar hoe kan je er nu voor je kindje blijven zijn, zonder dat je slaaptraining hoeft te doen? En hoe kan je opladen, als je kindje elke twee uur wakker wordt ’s nachts?

Eerst is het belangrijk te weten dat het niet jouw fout is. Je hebt absoluut niets verkeerd gedaan waardoor je kindje vaak wakker wordt. Je hebt niet te vaak ’toegegeven’ of je kindje ‘verwend’. De kans is groot dat je kindje een normaal slaappatroon heeft… maar het past niet meer in onze huidige cultuur.

Wat kan je doen om op te laden?

Regel Rust.

Even met een hoofdletter: regel Rust. Rust is de sleutel. Maar hoe dan? Zoek iemand die je je kindje toevertrouwd. Iemand die je kindje vast kan houden, kan strelen, kan voeden, kan wiegen. En probeer dan even te gaan liggen. Oordopjes in, en ga liggen.

Het meest ideale is als je een blok van 4 uur non stop kan slapen, aan het begin van de nacht. Vraag je man, je moeder, je buurvrouw, om je kindje te wiegen, te strelen, te knuffelen, en ga zelf slapen. Als je al vier uur slaap hebt gehad, kan de wereld er heel anders uitzien. Bij voorkeur kies je dit als vaste oplossing voor twee avonden per week.

Lukt dat niet? Kijk of je overdag een stukje van 2 uur non stop voor jezelf kan creëren. Nogmaals: de sleutel tot zo kunnen ontspannen is iemand die liefdevol voor je kindje kan zorgen en je kindje kan vasthouden – ook als je kindje verdrietig wordt.

Zoek een vast moment om op te laden

Zoek 5 minuten in de dag dat je kan opladen. Dat mag mét je kindje, dat mag zonder je kindje. Slaapt jouw kleintje alleen in je armen of in de draagzak? Zoek dan een moment voor jezelf. Dansen, wandelen (echt een aanrader), een kop koffie drinken, een boek lezen, een film kijken, noem maar op. Ik noem veel meer manieren op in dit artikel.

De kunst is om in de drukte en chaos ruimte te scheppen voor jezelf. Heb je meerdere kinderen die altijd iets willen? Dan mag je zacht gaan oefenen met grenzen stellen – of je kinderen een filmpje laten kijken voor tien minuutjes. Hoewel ik geen fan ben van schermen, kan het voor jou een lifesaver zijn om éven zelf te kunnen zitten.

Regel jezelf

Oké, je bent doodmoe en zit mogelijk tegen een depressie aan (of je hebt hem, dat kan ook). Step up, mama. Niemand gaat het voor je doen. Je eerste stap is toegeven tegen jezelf dat je het niet aan kan.

Dat is geen falen. Dat is heel normaal. Elke moeder bereikt zo’n punt dat ze het niet meer weet en niet meer kan. Voor wat het waard is: ook moeders waarvan een kindje perfect slaapt. Waarom? Omdat vermoeidheid door veel meer komt dan een kindje dat niet goed slaapt.

Mijn dochter sliep met 5 maanden door en dat deed ze altijd perfect. Mijn man deed de nachtvoeding. En tóch was ik doodop. Hoe dat kan? Doordat er veel meer meespeelt.

Ga naar buiten

Ga elke dag naar buiten. Vaak doen we dat niet, zeker niet als het weer slechter is. Maar elke dag een half uur wandelen kan een wereld van verschil maken. Onderzoek laat zien dat een lichte vorm van beweging depressies verlicht of zelfs laat verdwijnen.

Het is ook goed voor je kindje, want van buitenlucht gaan ze een stuk beter slapen!

Let op je voeding

Als je onvoldoende slaapt, probeert je lichaam energie aan te vullen door middel van voedsel. Niet fruit en groente, maar door te verlangen naar vet voedsel en suikerrijk voedsel.

Je komt in een vicieuze cirkel, want dat voedsel is een aanslag op je lichaam, waardoor je nog vermoeider raakt en gevoeliger voor ontstekingen.

Probeer dus gezond, gevarieerd en vers te eten. Zo geef je je lijf de energie die het nodig heeft om het vol te houden – ook als je wat minder slaapt.

Check je vitamines en mineralen

Een groot probleem is het tekort aan vitamine D3. Ook magnesium en ijzer heb je als moeder al snel een tekort van. Laat je bloed controleren als je vermoedt dat er meer achter je vermoeidheid zit.

WTF, waarom zou ik het doen?

Ik hoor je denken: ‘serieus, waarom zou ik voor mezelf zorgen, en wáár haal ik de tijd vandaan?’ Ik geef je kort 4 redenen waarom je het wil overwegen.

1. Het zorgt voor een beter incasseringsvermogen

Als je oververmoeid bent, kan je heel weinig hebben. Ook van je kindje. Door voor jezelf te zorgen, kan je meer aan van je kindje en hem helpen met zijn emoties – wat weer een gezonde basis legt om later goed met zijn eigen emoties om te gaan.

2. Je kan dingen makkelijker in perspectief zien

Als je een kindje hebt dat slecht slaapt, kan het voelen alsof je in een donkere tunnel zit zonder licht aan het eind. Als je even uitzoomt, zal je prima zien dat dat niet waar is: kinderen gaan écht vanzelf beter slapen (en we gaan ze ook een handje helpen!). Dit seizoen gaat weer voorbij. Hoe vermoeider je bent, hoe moeilijker het is om dingen in perspectief te zien.

3. Je kan beter zorgen en liefhebben

Als je zelf bent opgeladen, kan je meer liefde en vreugde delen. En een kind dat zich zeker weet van jouw liefde, zal vanuit de verbinding met jou dolgraag samenwerken in plaats van tegenwerken.

4. Je geeft een goed voorbeeld

Kinderen leren niet van woorden, maar van voorbeelden. En dat betekent dat ze leren van hoe jij leeft. Als jij jezelf helemaal wegcijfert tot er niks van je over is, leren ze dat je het op die manier goed doet.

Dus… hoe ga jij dat doen? Hoe ga jij voor jezelf zorgen?

Om je op gang te helpen, heb ik de cursus Slaap Vanuit Verbinding gemaakt. De hele eerste week is erop gericht dat jij weer beter in je vel gaat zitten. Je went aan een klein momentje voor jezelf nemen. Eerst door de cursus: elke dag investeer je 5 minuutjes.

Veel moeders zeggen na de cursus: ‘ik heb geleerd echt even vijf minuutjes voor mezelf te nemen door elke dag de les te luisteren. Dit ga ik zeker blijven doen!’

Bijkomend voordeel is dat je na de cursus ook nog eens precies snapt waarom je kindje slaapt zoals hij slaapt, en je weet hoe je dat liefdevol kan bijsturen. Hoe fijn is dat! Hier vind je meer informatie over de cursus >>>