Bedtijd van je kind is een moment waar iedere ouder naar uitkijkt. Helemaal als de dag niet zo lekker loopt als je had verwacht, is het een tijd van verlossing en rust. Maar het in bed leggen van je kind kan binnen enkele seconden een slagveld worden met krijsende kinderen en schreeuwende ouders. Toch is bedtijd vooral een tijd om weer verbinding met je kind te maken.

Bedtijd, eindpunt van de lange dag

Ik ken geen moeder die niet uitkijkt naar het moment dat ze éééven rustig op de bank kan zitten met een kop thee (of een glas wijn, afhankelijk van je dag :) ). Voor mij is het op sommige dagen bijna noodzaak om de kinderen vroeg in bed te hebben, om zeker te weten dat ik mijn geduld niet alsnog verlies.

Maar hoeveel wij ook naar uitkijken als eindpunt van een lange dag, voor onze kinderen is bedtijd ook een eindpunt, maar dan van een leuke dag. Veel belangrijker nog, het is óók het eindpunt van hun tijd samen met ons. Dus wat voor ons iets is om naar uit te kijken, is voor onze kinderen iets waar ze veel minder gelukkig van worden

Donker en alleen

Voor onze kleintjes betekent bedtijd dat hun dag erop zit. Ze worden naar hun slaapkamer gebracht, ingestopt en mogen gaan slapen. De lampen gaan uit, en na een extra kus en een aai moeten ze gaan slapen. Maar waar voor ons de avond begint als we de deur dichttrekken, begint voor hun de nacht.

De nacht is donker en alleen. Je kleintje verwerkt in de nacht alles wat hij die dag heeft meegemaakt. Mocht je pech hebben, dan duiken ook onverwerkte angsten op in de vorm van nachtmerries. Voor je kind is bedtijd dus helemaal geen fijne tijd, maar juist een periode waarin hij zonder jouw aanwezigheid in het donker alleen is.

Bedtijd leuk maken: een extra moment van verbinding

Soms zijn er dagen dat je eigenlijk pas ’s avonds merkt dat de dag bijna voorbij is. Een dag waarin je veel hebt gedaan en waarin je weinig écht contact hebt gehad met je kind.

Juist bedtijd kan dan het moment zijn om even bij te komen en extra liefde en aandacht te geven. In plaats van het doel te hebben je kind binnen een kwartier in bed te hebben, kan je het een doel maken om je kind met een gerust hart de nacht in te laten gaan.

Kijk eens wat je huidige prioriteit is van de bedtijd van je kinderen. Is dat snel afwerken en slapen, of is dat een extra knuffel en tijd zonder afleiding met je kleintje? Is bedtijd een moment waarop je geen telefoon, televisie of broertjes en zusjes om je heen hebt die om je aandacht vragen? Is het een bijzonder moment waarin je je volledig richt op je kind?

>> Lees ook: liefde vertraagt de ontwikkeling niet – het is de brandstof <<

Het nut van verbinding maken rond bedtijd

Als je bedtijd een moment van verbinding maakt met je kleintje, boost je daarmee het vertrouwen van je kind. Je geeft je kleintje de mogelijkheid om met je te praten over dingen die overdag niet ter sprake kwamen. Je kan ervoor zorgen dat je kind zich verzekerd weet van je liefde en je aanwezigheid, door geduldig en liefdevol te zijn.

Door weer een bruggetje tussen jullie samen te slaan, wordt bedtijd steeds minder een strijd en steeds meer een moment in de dag voor je kind om naar uit te kijken. Je kind kan je overdag ook wat beter loslaten als hij weet dat zijn momentje één-op-één met jou nog komt.

En het laatste voordeel is dat je kindje met vertrouwen de nacht tegemoet kan gaan. Als hij zich zeker voelt van jouw liefde voor hem, zal hij in de nacht ook minder angstig zijn. De grote angst is namelijk dat je er niet voor hem bent. Door voor en tijdens bedtijd extra aandacht te geven, vul je je kleintje op met liefde om de nacht door te komen.

Lees meer: 14 manieren om tot het hart van je kind te spreken  <<

Tips om verbinding te maken en de dag samen af te sluiten

Het allerbelangrijkste van bedtijd, is dat je je kind ziet en hoort. Het klinkt zó simpel, maar het is stiekem best lastig. Ook voor ons is het het einde van de dag, het laatste restje geduld dat we opgebruiken, het laatste obstakel naar tijd voor onszelf.

Ga op je knieën, maak grapjes, knuffel als je je stem wil verheffen. Waarschijnlijk is je kind ook wanhopig op zoek naar jouw liefde en bevestiging dat hij het vandaag goed heeft gedaan. Kies samen een (kort) leesboekje uit, zing een liedje voor het slapen gaan en luister. Doe de lamp uit, kruip onder de dekens en luister naar je kind. Zelfs als je kleintje nog maar een jaar oud is, kan hij al flink wat geluiden maken.

Meer tips over hoe je een goede bedtijd-routine kan opbouwen en wat daar het nut van is, schrijf ik binnenkort.

Huilen rond bedtijd

Als laatste wil ik graag nog even het huilen aanstippen. Tot een jaar of 2,5 of 3, is je kindje waarschijnlijk nog niet in staat zich verbaal uit te drukken als hij heftige emoties heeft ervaren. Het kan ook zijn dat hij bang is voor de nacht – of meer specifiek: voor de scheiding van jou die dat met zich meebrengt. Ook oudere kinderen hebben nog moeite met het uitdrukken van grote emoties, helemaal wanneer ze moe zijn.

Een heel normale manier om spanning en angst los te laten is door te huilen. In tranen zit namelijk het stresshormoon. Het is gewoon een emotionele schoonmaak van het kleine lijfje, en essentieel voor een goede nacht slaap.

Merk je dat je kleintje huilt rond bedtijd? Dan hoef je eigenlijk niks anders dan een veilige omgeving te bieden waar je kind zijn tranen kan huilen. Dit is echter ab-so-luut niet hetzelfde als je kind in zijn eentje laten huilen. Door jouw nabijheid kan hij ook weer rustig worden en voelt hij zich veilig en geborgen – als je je geduld bewaart ;).

Zoals ik eerder al aangaf: luister naar je kind. Kruip ernaast en luister naar wat hij te vertellen heeft. En soms gebeurt dat in de vorm van grote, dikke tranen en gierende uithalen. Ook dan mag je luisteren, benoemen wat er gebeurt en je kleintje vasthouden. Bedenk dan dat het huilen ervoor zorgt dat je kind zijn spanning en frustratie los laat, waardoor hij rustiger de nacht in gaat.

>> Lees meer: Kunnen we onze kinderen gewoon laten huilen, alsjeblieft? <<

Probeer het eens

Kijk eens wat je kan veranderen aan de manier waarop je kijkt naar bedtijd. Niet vanuit ons als vermoeide ouders ‘eindelijk rust en tijd voor mezelf!’. Bekijk het eens vanuit je kind:  ‘ojee, straks moet ik helemaal alleen in dat grote bed en die donkere kamer’.

Zoek manieren om er samen een leuke tijd van te maken. Een tijd waarin je volledig aandacht hebt voor je kleintje. Tien minuten onverdeelde aandacht is al een boost voor het vertrouwen van je kind. Fluister lieve dingetjes, benoem dingen die goed zijn en sluit de dag samen positief af.

Je zal merken dat het een tijd wordt om samen naar uit te kijken. Een tijd waarin je even kan genieten van kleine, warme handjes die jou vasthouden. Een tijd waarin je de hoogtepunten en de dieptepunten van de dag hoort. Waarin je de dikste knuffels krijgt die kinderen kunnen geven. En bovenal een tijd van verbinding en onvoorwaardelijke liefde.

Slaap lekker!

>> Lees ook: Waarom lijkt iedereen een baby te hebben die doorslaapt?! <<