Home Uncategorized De fles geven aan een baby die borstvoeding krijgt
Fles geven aan baby die borstvoeding krijgt

De fles geven aan een baby die borstvoeding krijgt

bij Mildred

Een baby die aan de fles drinkt, heeft een heel andere drinktechniek dan een baby die uit de borst drinkt. Om die reden is het beter de eerste weken geen flesje te geven, je wilt voorkomen dat je baby de borst niet meer wilt. Daarna kan je langzaam een flesje introduceren. Hoe zorg je ervoor dat de voeding ongeveer hetzelfde verloopt?

Waarom therapeutisch flesvoeden

In het Nederlands heet het therapeutisch flesvoeden, in het Engels staat het bekend als paced bottle feeding: de fles geven op een manier die de borst nabootst. Dit is belangrijk, omdat een baby aan de fles anders drinkt dan aan de borst. Er bestaat een risico dat een baby te snel en teveel drinkt als hij op normale wijze uit de fles drinkt.

Hoe kan je de fles aanbieden zoals aan de borst wordt gedronken?

Houdt de baby rechtop en de fles horizontaal bij het voeden:

Hou je baby tijdens de voeding rechtop: leg hem niet op zijn rug in je armen. Hiermee voorkom

therapeutisch flesvoeden voor baby die borstvoeding krijgt

Fles horizontaal houden, zodat de melk er niet uitloopt.

je dat er te snel veel melk in zijn mond of maag komt. Omdat een baby zuigbehoefte heeft, zal hij na een paar minuten aan de fles nog niet het gevoel hebben genoeg gedronken te hebben. De basis is dus om de baby rechtop vast te houden. De fles probeer je zoveel mogelijk horizontaal te houden om de melk alleen in de speen te hebben.

 

Doordat de fles horizontaal is en de melk alleen in de speen zit, moet de baby echt zuigen om de melk eruit te krijgen, in plaats van dat het in zijn mond loopt zonder er moeite voor te doen.

Zorg ervoor dat er telkens kleine slokjes in de speen lopen, die je kleintje er vervolgens weer uit moet zuigen.

Kies voor een kleine speen

Vaak zie je bij een fles verschillende spenen: fase preemie, fase 1, 2 en verder. Voor een baby die borstvoeding krijgt is dit niet van toepassing. De hoeveelheid melk die hij drinkt blijft namelijk tussen de eerste en zesde maand gelijk: rond de 90 milliliter per fles. Over deze voeding zal hij telkens ongeveer even lang doen. Door een kleinere speen te kiezen, moet hij meer moeite doen om de melk uit de fles te krijgen en zal dus ook langer drinken. Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt.

Zorg ervoor dat een voeding tussen de 10 en 20 minuten duurt

Aan de borst drinkt een baby langere tijd. Aan de fles kan een kind binnen enkele minuten klaar zijn. Dit kan er echter voor zorgen dat hij teveel gaat drinken om wel zijn zuigbehoefte te bevredigen. Teveel melk kan zorgen voor krampjes en spugen, maar ook voor een moeder die niet genoeg kan kolven voor haar baby.

Drinkt een baby te snel? Bied dan tussendoor even een speen aan om op te zuigen, en laat hem daarna weer even wat drinken. Zo voorkom je dat hij zijn zuigbehoefte aan de fles bevredigt, en dat hij te veel drinkt.

Strijk met de speen langs de lipjes en laat de baby zelf aanhappen

Dit is ook om de borstvoeding na te bootsen. Als je de speen van de fles direct in de mond duwt, dwing je de baby om te gaan drinken omdat de melkstroom start. Maar als je de baby zelf laat aanhappen om te drinken, kan hij zelf kiezen wanneer hij begint. Daarnaast is het praktisch omdat je ook weet dat de baby echt wilt drinken, en niet huilt of moppert om wat anders.

De fles is niet altijd de oplossing

Misschien zal je merken dat ze op het kinderdagverblijf of bij de oppas bij de eerste snik een flesje er in stoppen. Probeer de baby echter eerst op andere wijze te kalmeren: een kindje heeft lang niet altijd honger. Het klopt dat een baby die borstvoeding op verzoek krijgt, nooit te veel kan eten. Dit gaat echter niet op bij borstmelk in een flesje: doordat de melk hoe dan ook de mond instroomt zal een baby wel moeten gaan slikken. Een baby kan niet sabbelen aan de fles zoals hij dat aan de borst kan voor troost.

Houdt de baby ook vast zonder voeding

Dit klinkt logisch, maar het kan best gebeuren dat een baby heel weinig geknuffeld wordt zonder dat hij eten krijgt. Baby’s zijn echter gemaakt voor lichaamscontact en knuffels. Probeer aan deze behoefte te voldoen door hem ook te knuffelen en rond te dragen als hij geen flesje krijgt. Zo voorkom je dat een baby gaat huilen om een knuffel, en direct eten krijgt. Je zal er verbaasd van staan dat een baby soms gewoon knuffels wilt in plaats van een fles: zeker als hij zijn moeder mist.

Maar waarom zoveel moeite voor een flesvoeding?

Er zijn een aantal belangrijke voordelen om de fles te geven zoals hier beschreven.

De baby moet ook weer aan de borst

Baby’s raken snel gewend aan de snelle en luie manier van drinken: speen erin en de melk loopt in hun mond. Dit kan zorgen voor ongeduldig en boos drinken aan de borst, of zelfs volledige staking aan de borst. Door de voeding aan de fles moeilijker te maken en wat langer te laten duren, is de kans klein dat je baby uiteindelijk liever de fles wilt dan de borst.

Het voorkomt dat een baby teveel drinkt

Borstgevoede baby’s drinken ongeveer 80-110 milliliter per keer. Hun maagje is simpelweg niet groter – en dat hoeft ook niet. Daarnaast drinken ze zo’n 750 milliliter per dag (meer cijfers en weetjes lees je hier). Dit is perfect afgestemd op de behoeften van de baby. Als je flessen van 150 tot 200 milliliter per keer gaat geven, zal dit krampjes of veel spugen opleveren.

Je kan beter kolven wat je baby nodig heeft

Als je baby teveel drinkt in jouw afwezigheid, is het lastig om voldoende te kolven. Het kan ontmoedigend werken en zorgt er misschien voor dat je moet gaan aanvullen met kunstvoeding, terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Heb je sowieso moeite met genoeg kolven? Tips om te kolven (op je werk) lees je hier.

>> Lees ook: hoeveel afgekolfde melk heeft mijn kleintje nodig? <<

Dit vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter