Met een rood aangelopen hoofd sta ik te schreeuwen over schoenen aantrekken. Mijn dochter zit middenin haar eigen wereld en staat met een paar slippers in haar hand te dansen. Slippers van mij, dus ze kan ze niet eens aan doen. En ik heb al zeker vier keer gezegd dat ze zich klaar moet maken voor school. Maar daar staat ze te dansen, en ik denk dat ze me niet eens hoort. En dus schreeuw ik alle frustratie van het afgelopen half uur eruit met een rood hoofd. Ze schrikt en draait zich om. ‘Mama’, roept ze verontwaardigd. ‘Praat eens niet met zo’n stem tegen mij!’ en mopperend doet ze haar schoenen aan.

Boos zijn kost energie

Ik voel me uitgeput van de opgekropte frustratie en woede. Er schiet van alles door mijn hoofd, van ‘ze luistert wel als mijn man het vraagt’ tot ‘ze doet het om mij te pesten’. Geen van de punten zijn waar, maar op dat moment voeden ze mijn frustratie tot ik woedend uit mijn vel spring.

Ik breng haar eindelijk naar school en als ik weer thuis kom om negen uur, ben ik bekaf. De hele ochtend heb ik me gefrustreerd. Over de afwas, over het aankleden, over het eten. Ik ben boos geworden, heb met deuren geslagen en geschreeuwd. Ik heb gedreigd, gejammerd, en vaker dan me lief was tot ‘ééééén, tweeeee, drie!’ geteld.

Een stekende hoofdpijn komt op en ik ben het allemaal zat. Ik voel me opgebrand, leeg geschreeuwd en verslagen. Alle energie is in één uur verspild aan mopperen en frustreren. Als ik me bedenk dat ik de rest van de dag nog door moet, zakt de moed me in de schoenen.

Machteloosheid

Het ergste gevoel van woede is het idee dat je machteloos bent. Machteloos terwijl je wordt meegesleurd in je eigen emoties en frustraties. Het gevoel alle controle kwijt te raken is een gevoel dat iedereen wilt vermijden.

En toch voelt het alsof woede een glijdende schaal is. Ineens wordt je meegezogen in de stroom van emoties en lijkt het alsof schreeuwen en met deuren gooien de enige oplossing is – of wat je reactie op woede dan ook is. Het voelt alsof je zelf geen keuze meer kan maken, en een ander dat voor je doet. Een ander die je helemaal niet graag bent.

Ik bedoel: heb je ooit wel eens na zo’n uitbarsting gedacht: ‘goh, vandaag ben ik echt op mijn best?’ Grote kans dat je je schaamt voor je gedrag, je baalt van wat je hebt gezegd of gedaan. Om nog maar niet na te denken over het voorbeeld dat je voor je kinderen hebt gesteld.

Boze mensen hebben bakken met energie

Boos zijn, je frustreren en woedend uit je vel barsten: het zijn allemaal emoties en daden die energie vreten. Van blijdschap en geluk kríjg je energie, maar van boos worden voel je je uitgeput.

Als je vaak boos bent, betekent dat dus dat je ergens een hoop energie verstopt hebt. Zo legt Bettina Heddes, klinisch psychologe uit: “Mensen met een woede probleem hebben vaak een grote dosis energie. Dat is een geschenk. Je kunt die energie zien als iets waarmee je dingen kunt afbreken of juist opbouwen. Je kunt je richten op wrokken of wraakacties of eraan werken een liefdevolle partner te zijn, een goede vriend, een topsporter of wat je ook maar wilt.”

Je kunt die energie zien als iets waarmee je dingen kunt afbreken of juist opbouwen.

Wat doe je met je energie?

Je hebt dus de keuze om je energie positief of negatief te gebruiken. Je kan ervoor kiezen je energie te gebruiken om te schreeuwen, te gooien met spullen of constant wrok te koesteren, maar je kan het ook ombuigen tot iets positiefs. Dat is echter wel een leerproces.

Als je gewend bent om je woede te koesteren en te laten broeien en groeien, is het een leerproces om de energie op een andere manier eruit te laten komen.

Het helpt om een lijstje te maken met punten waar je nu je energie aan kwijt bent. Zo krijg je inzicht in waar je al je energie naar toe laat gaan. Maak daarna eens een lijstje met alle dingen waar je eigenlijk graag je energie in wilt stoppen.

Als moeder van jonge kinderen, kan veel energie opgaan aan je kinderen laten luisteren, stil laten zitten en zich aan laten kleden. Natuurlijk zijn deze dingen belangrijk, maar probeer eens een manier te vinden om je energie om te buigen naar positieve interactie met je kind. Zoals ik al eerder uitlegde, zijn kinderen veel meer bereid om te luisteren als ze zich verbonden met je voelen.

Kijk eens hoe je je energie zo kan inzetten dat je de band met je kind opbouwt in plaats van afbreekt. Hoe je een connectie kan leggen in plaats van een strijd aan te gaan.

>> Lees ook: Tips om jezelf te kalmeren als je boos bent <<

Voorbeelden van je energie positief gebruiken

Aankleden

Je kind weigert om zichzelf aan te kleden. Elke morgen is het een strijd die eindigt in een hoop tranen en geschreeuw, waardoor iedereen met tegenzin aan de dag begint. Als je bedenkt hoeveel energie dat vreet – en hoe deze negatieve start zich door de dag heen manifesteert in niet luisteren en nog meer ruzie – kan je op zoek naar een oplossing.

Misschien gaat je kind door een fase waar ze graag even wat meer hulp wilt. Er is een jonger broertje of zusje die ’s morgens wel hulp krijgt, ze ziet er tegenop om naar school te gaan, ze wilt weten dat ze belangrijk voor je is, ze ziet er tegenop dat jij naar je werk gaat en wilt je even helemaal alleen voor zichzelf, maakt niet uit.

Alle energie die je stopt in de strijd, kan je ook stoppen in het helpen met aankleden. Kies samen kleren uit, help even met aankleden, maak er een spelletje van terwijl je je samen aankleedt, verzin iets. Investeer die vijf minuten in een verbinding leggen met je kind en kijk wat het je oplevert.

Je zal zien dat het de eerste paar dagen energie kost om je geduld te bewaren en mee te gaan in haar behoefte, maar na een paar dagen gaat het weer gemakkelijker. Doordat je de dag start door verbinding te maken, is de kans groot dat de rest van de dag ook beter verloopt.

Opruimen

Als je kleintje er moeite mee heeft om speelgoed achter z’n kont aan op te ruimen, kan dat ook een bron van ruzie en frustratie zijn. Allemaal energie die je kwijtraakt op een manier waar je waarschijnlijk later spijt van hebt. Kruip samen over de grond en ruim het speelgoed op op kleur, grootte, hard of zacht, etc. Verzin een spelletje waar je samen plezier in hebt en ruim samen op. En is dat gelukt, dan heb je tijd en energie over voor een dikke knuffel of samen een kopje thee.

Naar bed gaan

Eén van de moeilijkste punten van de dag kan het naar bed gaan zijn. Voor je kleintje is dit een moment van scheiding van zijn ouders, een lange tijd alleen. Alles wat er die dag is meegemaakt, wordt ’s nachts verwerkt. Geen wonder dat het moeilijk is om je kind naar bed te krijgen.

Helaas zijn we zelf vaak ook doodmoe van een dag lang vol dingen die moesten. We hebben de rust die in het verschiet ligt hard nodig om zelf ook even op te laden voor de volgende dag.

Kijk ook hier naar hoe je je (laatste restje) energie kan gebruiken om er samen een leuk einde van de maken. Een verhaaltje lezen, even samen in bed liggen met de lampen uit, elkaars tandenpoetsen in plaats van vechten om alleen zijn tandjes te poetsen: zoek een manier om verbinding te maken. Al je kruit verschieten met gillen, dwingen en dreigen zorgt ervoor dat je allebei moe, wrokkig en eenzaam de avond eindigt.

Maak het je lijfspreuk

Kies ervoor om wat meer rust in te bouwen in je dag. Dat kan soms onmogelijk lijken, maar als je bedenkt hoeveel energie en tijd boos zijn kost, heb je eigenlijk best wat tijd en energie te investeren. Elke keer als je voelt dat je kwaad wordt, doe je een stap terug en herhaal je ‘gebruik je energie positief’.

Door je te beseffen dat het jóúw energie is en je er zelf de regie over hebt, krijg je grip op je onmacht. Je zal merken dat je vaak een keuze hebt tussen schreeuwen en op je knieën gaan en een knuffel geven. Je zal merken dat je de minuten dat je woest rond stampt, ook samen kan doorbrengen. En als je soms simpelweg behoefte hebt aan alleen zijn, kan dat ook. Stap er even uit, ga desnoods op de wc zitten terwijl je je kleintje een boek geeft of een filmpje laat kijken.

Ervaar de mogelijkheden en de rust die je hebt, en begin van daaruit weer opnieuw.

En elke dag zal het een stapje beter gaan.

>> Lees ook: Je eigen reactie tijdens een driftbui van je kind <<