Home Baby Slaap Help je kind beter slapen met omega-3
Omega 3 vetzuren invloed slaap kind en baby

Help je kind beter slapen met omega-3

bij Mildred

Wanneer heb je voor het laatst vette vis gegeten? Een goed stuk zalm, een gerookte makreel? Grote kans dat je dat niet zomaar weet. Toch blijkt uit studies een heel belangrijke link tussen het eten van vette vis en een betere nacht slaap voor je kind. Hoe dat komt en hoe je dat zelf kan toepassen? Dat leg ik je graag uit.

Voeding en slaap zijn vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kunnen voedingsintolerantie en allergieën zorgen voor lastige nachten. Ook een overschot aan bijvoorbeeld suiker en cafeïne kunnen de nachtrust goed verstoren.

Maar wist je dat het níét eten van bepaalde voedingsstoffen net zoveel impact kan hebben op slaap? Eén van die belangrijke voedingsstoffen zijn de zogeheten omega-3 DHA vetten. Deze vetten zitten vooral in vette vissoorten.

Ik leg eerst wat achtergrond uit, daarna zal ik toelichten hoe je je kleintje kan helpen beter te slapen. Dus scroll gerust even door als je niet op uitleg zit te wachten, maar graag de oplossing wilt ;).

De basis van omega-3 vetten

Er zijn verschillende omega-3 vetzuren. De bekendste omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega-3 vetzuur. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren. En vooral die laatste, de DHA vetzuren, die zijn belangrijk voor slaap.

De ALA vetzuren kunnen we niet zelf aanmaken. We moeten ze dus altijd uit voeding halen (of supplementen, dat mag natuurlijk ook). Je vindt deze vetzuren in lijnzaad, plantaardige oliën en een beetje in groene bladgroente. Deze ALA-vetzuren zijn nodig, zodat ons lichaam DHA vetzuren kan aanmaken. We kunnen echter zelf maar een klein deel van de benodigde DHA vetzuren aanmaken.

Veel sneller is het eten van vette vis, want daarin zitten grote hoeveelheden DHA vetzuren. Helaas is dat lastig, want vette vissoorten zijn duur en er zijn weinig mensen die nog elke week 2 avonden een stuk zalm of makreel op tafel zetten.

DHA-vetzuren kunnen ook uit algen worden gehaald – daar halen vissen ze ook vandaan. Supplementen kunnen daarom uit zowel algen als vette vissoorten worden gemaakt. Handig als je vegan bent, want ook dan kan je voldoende DHA-vetzuren binnenkrijgen.

Studies naar omega-3 en slaap bij kinderen

In een studie van de University of Oxford naar de leerresultaten van kinderen werd gevraagd naar de slaap van deze kinderen. Daarna kregen kinderen gedurende 16 weken een supplement van 600mg omega-3. Controlegroepen kregen een placebo van mais- of sojaolie.

De groep die de omega-3 vetzuren kreeg, sliep bijna een uur meer (58 minuten) èn werd minder vaak wakker in de nacht. Het was niet het eerste onderzoek dat uitwees dat er een link is tussen omega-3 vetzuren en slaap. Het bijzondere is wel dat de kinderen die voor dit onderzoek waren geselecteerd, niet waren gekozen op basis van slaapproblemen.

Talloze andere onderzoeken laten dit beeld ook zien: een hogere inname van omega-3 vetzuren resulteert in een betere nacht slaap (en andere voordelen als een hoger IQ, betere concentratie en minder gedragsproblemen).

Waarom helpt omega-3 bij slaap?

Hoe is het mogelijk dat omega-3 vetzuren zo’n impact hebben op de slaap? Dat heeft te maken met de hersenen en de verbindingen die zij kunnen maken. Voor slaap is het hormoon melatonine essentieel.

Een hoge melatoninespiegel is nodig om in slaap te kunnen vallen en een goede kwaliteit van slaap te hebben. Omega-3 vetzuren zijn heel belangrijk om melatonine aan te kunnen maken. Dus een tekort aan omega-3 vetzuren leidt tot een tekort aan melatonine, en dat leidt weer tot een slechtere nacht slaap.

Hoe kan je zorgen voor een hogere omega-3 inname

Omega-3 vetzuren zitten in vette vis, zoals makreel, paling, zalm, sardientjes en haring. Het ‘vette’ gaat dus niet over vette kibbeling en lekkerbekjes uit de frituur ;). Die lekkernijen worden vaak van ‘magere’ vis gemaakt zoals kabeljauw, pollak of wijting.

Daarnaast vind je omega-3 in zeewier en algen. Mocht je vegan of vegetarisch eten, dan is dit een goede optie. Ook supplementen op basis van algen zijn goed verkrijgbaar.

Mocht je niet aan de twee keer per week vette vis komen, dan is een supplement aan te raden. De belangrijke vetten zijn hard nodig voor hersentjes die aan het groeien zijn.

De studie door de University of Oxford gaf een supplement van 600mg per dag, waar heel goede resultaten werden geboekt.

Wat wij gebruiken

Ik ben geen arts en geen voedingsdeskundige, dus als je vermoedt dat je kleintje een ernstig tekort heeft, ga dan alsjeblieft niet zelf dokteren. Maar eet je niet twee keer per week vette vis en denk je dat je kleintje wel eens baat zou kunnen hebben bij een extra hapje omega-3 vetzuren, dan hierbij wat wij gebruiken en wat voor ons werkt.

Bij ons staat standaard een flesje omega-3 visolie van Arctic Blue in de koelkast. Daar is ook vitamine D aan toegevoegd, dus dat scheelt weer een extra druppeltje. Groot voordeel is dat het vloeibaar is, en dus ook goed te mengen in een schaaltje yoghurt.

Let op! Visolie is niet geschikt voor kinderen onder één jaar oud. Probeer je baby dus te voorzien van zijn vetten door borstvoeding en vette vissoorten.

Verder lezen? Deze studie van de Universiteit van Pennsylvania is zeer uitgebreid. Hij is wel Engelstalig.

[mailerlite_form form_id=3]

Dit vind je misschien ook interessant

2 reacties

Marja 23 februari 2020 - 21:10

Hoi, ik wist helemaal niet dat omega vetzuren helpen bij slapen. Ik slik wel elke dag sinds mijn derde trimester een algen omega 3 supplement van Testa. Kind is inmiddels 15 maanden en krijgt nog bv, dus ik denk dat hij het deels via de melk binnenkrijgt. Ik ga opzoek naar een druppeltje voor hem want die heeft Testa niet, dan gaan we die toevoegen aan het slaapritueel. Daarnaast is het kiezen van een omega 3 supplement op basis van algen/zeewier echt niet alleen iets voor vega’s. Voor 1 pilletje olie moeten 30 kleine visjes van kant worden gemaakt en uitgeperst. Dat is toch zonde van de vis en de zee.

Reply
Mildred 24 februari 2020 - 09:12

Ik hoop dat het wat gaat helpen! En je hebt helemaal gelijk natuurlijk, algenolie is lang niet alleen voor vegans, bedankt voor je toevoeging!

Reply

Laat een reactie achter