Vaak wordt gedacht dat de slaap van een baby de eerste maand slecht is, en daarna langzaam verbetert. Van slecht slapen in één rechte lijn naar goed slapen. Dit is echter niet hoe de slaap van een baby zich in het eerste jaar ontwikkelt. Wat is een realistische verwachting voor het eerste jaar?

Dat de eerste maanden doorbijten zijn als het gaat om slaap en het gebrek eraan, is over het algemeen bekend. Dat slaap na de eerste drie maanden echter nog minder kan worden… dat is minder bekend.

Toch is het belangrijk om te weten wat je kan verwachten van de slaappatronen van je baby. Niet zodat je moedeloos in elkaar zakt en nooit meer kinderen wil, maar wel zodat je weet dat het niet aan jou ligt. 

Hier zie je in een grafiek hoe slapen zich ongeveer ontwikkelt in de eerste twee jaar:

Slapen van je baby in de eerste twee weken

De eerste twee weken zijn nogal een waas. De kraamhulp loopt rond, je baby valt op elke plek in slaap en heeft geen dag en nachtritme. Je krijgt de eerste kraamvisite over de vloer en het is algemeen geaccepteerd dat een baby slaapt, en dat hij dat het liefste bij zijn moeder doet. Niks aan de hand dus! Waarschijnlijk huilt je baby ook niet veel omdat hij zoveel bij je is, en hij kleine slokjes drinkt.

Slapen van je baby van twee tot twaalf weken

Tussen twee tot twaalf weken, kom je in een periode waar je baby zijn eerste mini-sprongetje doormaakt. Met twee weken verandert de borstvoeding en rijpen de darmen van je baby. Dit is vaak het punt dat baby’s beginnen met meer huilen en minder slapen.

Aan het begin van deze periode zal ook de kraamhulp haar uren hebben gemaakt en weggaan. Zij kon je kleintje overal te slapen leggen, na twee weken wordt dit lastiger. Het is dus verleidelijk om te denken dat je kennelijk iets fout doet, omdat je baby precies na deze twee weken slechter begint te slapen!

Problemen als reflux, overproductie en darmkrampjes gaan nu een rol spelen. Dat kan ervoor zorgen dat je baby veel huilt en minder slaapt. Daarnaast wordt je zelf ook weer actiever en de kans is groot dat je zal proberen om je baby in zijn ledikantje of co-sleeper te laten slapen terwijl je zelf weer dingen oppakt in huis.

Voor je baby is dit echter een lastige periode. Hij weet nog niet dat jij en hij aparte mensen zijn: voor hem zijn jullie één. En dus is het waarschijnlijk brullen geblazen als je hem in een bedje op zijn rug probeert te laten slapen. Tel daar zijn nog niet goed sluitende maagklepje bij op, en je kan je voorstellen dat het niet fijn ligt op zo’n plat oppervlak op je rug, terwijl het eten terug blijft stromen in je keel.

Rond zes weken bereiken alle ongemakken een piek en kan het zijn dat je baby erg veel huilt. De kans is groot dat hij enkel en alleen ontspant als hij dicht bij jou kan zijn en slapen. Een draagdoek is een fijne oplossing, helemaal als je al andere kinderen rond hebt lopen.

Daarna gaat het geleidelijk aan beter. Rond drie á vier maanden slaapt je baby waarschijnlijk blokken van een uur of vijf in de nacht. Super dus! Het lijkt erop dat alles volgens plan verloopt, en iedereen zometeen weer de nacht door kan slapen. Maar dan… kom je aan bij de vier maanden.

>> Lees ook: Het vierde trimester – leven met een pasgeboren baby <<

Slapen van je baby van vier tot zes maanden

Net als je denkt dat alles onder controle is en je dit goed aan kan, kom je aan bij de vier maanden. Dit is waarschijnlijk één van de dieptepunten die je mee kan maken als het gaat om het slapen van je baby. Er verandert ontzettend veel voor je kind. Dit is het eerste sprongetje waar hij in komt, en het heeft impact op alles wat hij voelt en ervaart.

Meer over de slaapdip rond vier maanden leg ik hier uit. Richting de zes maanden gaat je baby langzamerhand weer beter slapen en zal je zelf ook weer een beetje bij kunnen komen voor zolang het duurt.

Slapen van je baby van zes tot acht maanden

Yes! Het gaat er weer een beetje op lijken! Als je geluk hebt, slaapt je baby nu weer langere stukken in de nacht en zijn de slaapjes overdag weer beter in te plannen. Je hebt eindelijk weer een ritme te pakken en je begint je weer een beetje mens te voelen. Geniet ervan zolang deze periode duurt, want met acht tot twaalf maanden…

Slapen van je baby van acht tot twaalf maanden

Deze periode zou je weer verlof moeten krijgen. Slaapverlof zou het moeten heten, want wat je nu overkomt had je niet durven bedenken voor de geboorte. Maar helaas, ook deze periode gaan we door. Wat kan je verwachten?

Vond je elk uur wakker worden rond de vier maanden al lastig? Nu kom je in een periode waar drie kwartier slaap mogelijk wordt. Het wordt ook wel de ‘acht tot tien maanden slaapregressie’ genoemd.

Verlatingsangst is één van de redenen dat slaap in deze periode zo dramatisch ontwikkelt. Elke drie kwartier wordt er een check gedaan of je nog in de buurt bent. Voor ons betekende het een baby die enkel en alleen wilde slapen als hij lichaamscontact kon maken, waardoor hij diep weggekropen tegen me aan de nachten doorbracht.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen tot één jaar oud zo’n zes tot zeven keer per nacht (die tien uur duurt) aan de borst drinken. Dat is dus bijna elke anderhalf uur.

Daarnaast maakt je kind weer een grote sprong door. Lopen of kruipen wordt nu driftig geoefend en ’s nachts gaan de hersenen door met oefenen. Ook de taalontwikkeling maakt weer een sprongetje door.

Aan het einde van deze periode ga je een tijd in waar de slaap van je kind echter flink verbetert. Deze verbetering gaat weer lijken op wat je rond het einde van drie maanden had.

Weet je nog dat gezegde ‘negen maanden op, negen maanden af’? Dikke kans dat je bij de ‘negen maanden af’ totaal niet het gevoel hebt dat je weer jezelf bent. Geen wonder: je baby heeft je in deze periode meer dan anders nodig en dat kan heel veel vragen van je geduld, inlevingsvermogen en je slaap, helaas. Dus negen maanden ontzwangeren? Waarschijnlijk voel je je niet ontzwangerd en je oude zelf!

> Lees ook: Hoe een baby slaapt van 8 tot 12 maanden <<

Gelukkig is je kindje nu op een leeftijd dat er ook veel mogelijk is qua verbetering. Hoe? Daar help ik je onder andere mee in de online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding

Slapen van je baby van twaalf tot achttien maanden

Gefeliciteerd! Je hebt het eerste jaar overleefd en je kind gaat nu steeds beter slapen. Dit kan het punt gaan zijn dat je weer nachten als voor je zwangerschap kan gaan maken. Je energie komt terug, je hebt weer tijd voor jezelf en je baby is geen baby meer – hij kan al heel veel zelf.

Geniet ervan, want er komt weer een punt…

Maar goed, dat is voor een andere keer ;).

(Of niet, als je jezelf wil kwellen: Hoe een dreumes slaapt rond achttien maanden!)

Kan je dan niks doen? 

Zeker wel. Slapen is een proces van 24 uur en afhankelijk van verschillende radartjes, maar ook van omgeving. Omdat ik weet hoe donker en vermoeiend de nachten en dagen kunnen zijn als je kindje niet goed slaapt, is er de online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding.

In die online cursus leer je precies welke radartjes er zijn, hoe je ze kan beïnvloeden en wat je kan doen voor meer rust en slaap. Je leest er alles over op deze pagina: Online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding.