Home Uncategorized Hoeveel afgekolfde melk heeft mijn baby nodig?
Hoeveel afgekolfde melk heeft mijn baby nodig?

Hoeveel afgekolfde melk heeft mijn baby nodig?

bij Mildred

Hoeveel afgekolfde melk heeft mijn baby precies nodig? Dat is één van de belangrijkste vragen die je hebt als je weer aan het werk gaat en nog borstvoeding geeft. Het kan spannend zijn of je genoeg kan kolven. Een overzicht van hoeveel een baby ongeveer drinkt aan borstvoeding van 0 tot 36 maanden.

Let op: alle informatie in dit artikel gaat over baby’s die volledige borstvoeding
krijgen en geen (aanvullende) kunstvoeding.

Hoeveel drinkt een baby aan de borst?

De eerste weken drinkt een baby heel veel aan de borst. Je baby kan clusteren, en rond zes weken is je melkproductie goed afgestemd op de behoeften van je baby. Als dat eenmaal is afgestemd, drinkt een baby tussen de eerste en de zesde levensmaand ongeveer evenveel in 24 uur.

Na zes maanden zal de hoeveelheid gedronken melk langzaam gaan afnemen, omdat je kindje vanaf deze leeftijd ook mag gaan starten met vast voedsel.

Gemiddeld genomen drinkt een baby zo’n 750 milliliter per dag in de eerste zes maanden. Richting de zes maanden loopt dit iets verder op. Het getal is een gemiddelde, vaak ligt het tussen de 570 en 900 milliliter per dag.

Hoeveel afgekolfde melk drinkt een baby uit de fles?

De getallen 570 tot 900 kan je gebruiken om uit te rekenen hoeveel je baby ongeveer zal drinken uit de fles.

Uitgaande van het gemiddelde van 750 milliliter kan je het als volgt berekenen:

  • Neem het aantal voedingen dat je baby per dag drinkt.
  • Deel 750 door het aantal voedingen.
  • Bij 8 voedingen krijg je dan: 750/8 = 94.
  • Het minimum is hierbij 71, het maximum 113.

Hoe groot is de maag van je baby?

Als je baby één dag oud is, kan hij ongeveer een halve eetlepel per voeding in zijn maag binnenkrijgen. Dit is 5 tot 7 ml.

Is je baby 3 dagen oud, dan is dit al verviervoudigd: zo’n 22 tot 27 ml kan hij per voeding drinken.

Op één week oud drinkt hij tussen de 45 tot 60 ml per keer.

Is je baby 1 maand oud, dan is de maaginhoud rond de 80 ml.

Wat als je baby veel minder drinkt per fles?

Waarschijnlijk zal de baby een aantal flessen per dag drinken als je weer aan het werk bent. Er zijn echter baby’s die de fles alleen zullen nemen als ze ècht heel veel honger hebben, maar verder de borst willen. Het kan dan gebeuren dat een baby minder drinkt dan hierboven aangegeven, maar juist het aantal voedingen als je wel thuis bent flink ophoogt.

Er zijn ook baby’s die helemaal niet uit een flesje drinken. Je kan dan kijken of je baby wel uit een bekertje wat wilt drinken. Lukt ook dat niet? Bedenk je dan dat sommige baby’s ’s nachts 8 uur lang zonder melk kunnen. Dat kan overdag ook. Je kind draait het voedingsritme dan volledig om. Vaak duurt dit een korte tijd en zal het na verloop van tijd weer vanzelf omdraaien.

Concreet kan bovenstaande betekenen dat het aantal nachtvoedingen kan toenemen als je weer aan het werk gaat. Probeer hier rekening mee te houden en de nachtvoedingen niet  af te bouwen in het eerste levensjaar: de kans is groot dat deze voedingen noodzakelijk zijn voor je kleintje.

Daarnaast is het mogelijk dat een baby soms meer en soms minder honger heeft. De hoeveelheid melk kan dus per voeding en per dag verschillen. Probeer niet koste wat het kost de fles leeg te laten drinken, maar let op de behoeften van de baby. Als hij de ene keer wat minder drinkt, maakt hij dat op een later moment weer goed.

Wat als je baby veel meer drinkt per fles?

Een flesje drinkt veel gemakkelijker dan de borst. De melk stroomt vrijwel automatisch de mond in en een baby hoeft veel minder hard te werken. Maar baby’s, zeker onder de vier maanden oud, hebben nog een enorme zuigbehoefte. Het risico bestaat dat een baby hierdoor veel meer melk binnenkrijgt dan hij eigenlijk nodig heeft.

Als je baby veel meer dan het gemiddelde binnenkrijgt, probeer dan eens een aantal wijzigingen in de voedingen aan te brengen.

  • Kies voor een fles met een kleine speen. Ondanks dat een baby vanaf een aantal maanden over mag op een fase 2 speen, kunnen baby’s die aan de borst drinken, baat hebben bij een speen voor premature baby’s. Ze kunnen dan langer drinken en moeten hiervoor iets meer moeite doen.
  • Houd in de gaten dat de baby echt honger heeft als hij een fles krijgt. De borst is er vaak ook om een baby gerust te stellen en liefde te geven. Aan de borst kan een baby ook sabbelen op een manier dat er vrijwel geen melk meekomt. De fles kan deze functie echter niet vervangen: de stroom melk is constant. Probeer dus soms een speen te geven, of moedig hem aan op zijn duim te zuigen. Heeft hij echt honger? Dan zal dit hem niet geruststellen.
  • Probeer therapeutisch flesvoeden. Dit is een manier van voeden die borstvoeding nabootst.

Als je baby al vast voedsel eet

Na zes maanden gaat een baby langzamerhand steeds minder borstmelk drinken en meer vast voedsel eten. Uit een studie in 1984 blijkt dat een baby rond 7 maanden zo’n 875 milliliter per dag drinkt. Het is dan nog 93% van de voedingsbehoefte.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat een baby tussen 11 en 16 maanden gemiddeld 550 milliliter drinkt per dag, waarbij het zo’n 50% van de totale voedingsbehoefte is.

Baby’s tussen de 24 en 36 maanden oud drinken nog zo’n 300 tot 360 milliliter per dag. Dit blijkt uit onderzoek gedaan aan Uppsala University Sweden.

Wat als je niet genoeg kolft?

Er zijn genoeg manieren je melkproductie overdag te verhogen als je niet voldoende kolft. De simpelste tip is: probeer een liter water te drinken per elke keer dat je kolft.

Meer tips nodig? Hier lees je meer over kolven op kantoor! Over je melkproductie verhogen schrijf ik later meer.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Laat een reactie achter