Rond vier maanden gaat het hoe en waarom van baby slaap helemaal op de schop. Had je net een ritme gevonden, dan kan je nu weer van voor af aan beginnen. Wat is een schema dat je kan aanhouden voor een vier maanden oude baby?

De eerste maanden van het leven heeft een baby praktisch geen ritme. Er zijn 24 uur in een dag, en al die 24 uur gaan voorbij zonder regelmaat. Je hebt misschien de pech dat vanaf ongeveer vijf uur in de middag tot negen uur ’s avonds je baby aan het huilen en clusteren is, maar dat is ongeveer het hele ritme dat je hebt.

Je voedt op verzoek en je baby slaapt wanneer het hem uitkomt – het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan.

En dan kom je in de vierde maand. Alles wat je dacht te weten over babyslaap en zijn (amper bestaande) ritme kan de prullenbak in en je zal weer opnieuw moeten beginnen.

Hoeveel moet een vier maanden oude baby slapen?

Dit is een vraag die iedere ouder zich heeft afgevraagd. En het antwoord is: dat ligt er aan waar je woont, wat je doet, hoe je over slaap denkt en of het zomer of winter is.

Wat?!

Nee echt! In 2012 is er een groot onderzoek gepubliceerd met data van 11.000 kinderen, waaruit bleek dat baby’s van 6 maanden tussen de 11 en 17 uur sliepen in 24 uur tijd. Daarvan was tussen de 8 tot 13.5 uur in de nacht. Kortom: laat de cijfers los waar je naar moet streven en kijk naar je baby.

Maar hoe kan je dan zorgen dat je baby niet oververmoeid raakt? Door niet te letten op hoeveel slaap hij heeft gehad, maar door te letten op hoe lang hij wakker kan zijn!

Waar de cijfers van hoeveel een baby slaapt met 6 uur verschil uit elkaar liggen (dat is een kwart van de dag maar liefst!), verschillende cijfers van hoe lang een baby wakker kan zijn veel minder.

Dat brengt ons bij de volgende vraag:

Hoelang kan mijn vier maanden oude baby wakker zijn?

Een vier maanden oude baby kan zo’n anderhalf uur wakker zijn per keer. Maar ook hier geldt: de kans is groot dat je kindje geen boekjes leest en mogelijk een ander schema aan kan houden van langer of korter wakker zijn.

Een schema kan er dan dus als volgt uit zien:

7:00 – wakker, voeden, spelen, knuffelen, voeden,
8:15 – klaarmaken voor bed, in bed leggen,
8:30 – weer in slaap.

Waarschijnlijk heb je, als je hier vanuit gaat, vier slaapjes op een dag. Rond half zeven/zeven uur ’s avonds zal je kindje dan voor de ‘nacht’ gaan slapen (die duurt tot ongeveer 11 uur als je geluk hebt ;) ).

Omdat je niet let op hoe lang de baby slaapt, kan je daarin gewoon mee gaan in het ritme van je kind. Door goed aan te houden je kind niet langer dan anderhalf uur wakker te laten zijn, voorkom je dat je baby oververmoeid – en dus overstuur – in bed gaat.

Van vier tot zes maanden zal de tijd dat je kindje wakker kan zijn, steeds iets langer worden.

Aan de borst in slaap vallen

Voor borstgevoede baby’s is het nog heel normaal om aan de borst in slaap te vallen. Het biedt veiligheid, rust en voeding tegelijkertijd. Als dit werkt voor jullie, laat je dan niet vertellen dat je de meest verschrikkelijke gewoonte creëert waar je nooit meer vanaf komt. Aan de borst in slaap vallen biedt vele voordelen.

Het kan wel lastig zijn om weg te sluipen als je baby dan eindelijk in slaap is. Je kan overwegen om dan een vloerbed neer te leggen: een matras op de vloer waar je makkelijk weg kan rollen als je baby diep in slaap is. De voordelen daarvan leg ik hier uit.