Eén van de makkelijkste manieren om aan je baby’s behoeften tegemoet te komen, is door je baby te dragen of in slaap te wiegen. Maar dat kan een hele moeilijke opdracht zijn als je last hebt van bekkeninstabiliteit. Daarom hierbij bewezen tips om je baby te dragen als je lichaam het niet goed kan tillen.

Het kan als een onmogelijke taak voelen om je baby nabijheid te bieden, als je lijf na de bevalling niet optimaal werkt. Bekkeninstabiliteit is een veel voorkomend probleem, zeker als je al meerdere kinderen hebt. Soms veert je lijf na de bevalling terug en kan je gelijk weer alles doen als voor de zwangerschap – en soms duurt het herstel langer.

Het kan haast als falen voelen als je dan niet je baby kan dragen en wiegen zoals je graag zou willen. Toch zijn er zeker manieren om je baby dichtbij je te houden als je niet goed kan tillen.

1. Kies de juiste manier om je baby te dragen

Er zijn talloze babydragers op de markt, van een meterslange draagdoek tot een compacte drager. Zeker als je last hebt van bekkeninstabiliteit, is het belangrijk een drager of doek te hebben die het gewicht goed verdeeld. Het kan een wereld van verschil maken om een passende draagzak te hebben.

Toen ik na mijn derde zwangerschap bijna niet eens trap kon lopen door de bekkeninstabiliteit, wist ik dat een oplossing moest vinden. Een draagconsult kan dan precies die oplossing bieden. Je gaat samen met een geschoold iemand kijken naar welke knoop je lijf het meest ontlast. Is een draagdoek knopen niks voor jou? Dan kan je met een draagconsult een passende drager vinden.

Na een paar maanden had ik nog steeds veel pijn in mijn bekken als ik mijn zoontje in de draagzak droeg. Kennelijk was een andere draagzak de oplossing. Na een pasconsult en een nieuwe drager, kon ik hem opeens weer uren dragen – zonder last te krijgen van mijn bekken!

Dus merk je dat je lichaam moeite heeft met je huidige manier van knopen of je huidige draagzak, investeer dan alsjeblieft in een pasconsult en een goede drager.

2. Kies het juiste moment om je baby te dragen

Als je beperkt bent in het kunnen dragen en wiegen van je baby, kies dan de meest belangrijke momenten uit. Dat kan zijn dat je haar alleen draagt als ze erg moe is. Het kan ook betekenen dat je haar juist draagt als je andere kinderen uit school komen en je even je handen vrij wil hebben om tijd met hun door te brengen.

3. Huppen op je yogabal

Goed, je baby zit in de draagzak, maar slapen… doet ze alleen als je wandelt. Dat kan prima voor een half uurtje, maar als je twee uur in de benen moet, is je lijf daar ook niet mee geholpen.

De ultieme oplossing is een yogabal. Misschien heb je hem al gebruikt tijdens je zwangerschap en bevalling – ook daarna is het ding zijn gewicht in goud waard. Op moment van schrijven zit ik daar zelfs zachtjes op te huppen terwijl mijn zoontje diep in slaap is.

De yogabal is goed voor je bekkenbodem en de beste manier om je baby in slaap te huppen met het gevoel van beweging.

4. Schommelen in de schommelstoel

Heb je geen yogabal, maar wel een schommelstoel? Ook die kan zijn werk prima doen! Pak een fijn boek, een kop (lauwe) thee, knoop je baby om en schommelen maar. Zo kan je lijf tot rust komen en je baby ook.

Dit kan je rug ook wat meer rust geven: een yogabal kan na een uurtje wel spierpijn opleveren in je rug en je bovenbenen ;).

5. Geef je lichaam rust

Als je lichaam nog niet goed kan tillen en dragen, kan een goede draagzak al heel veel verschil maken. Wat ook helpen kan, is je lijf rust geven als het daarom vraagt. Je kan bekkeninstabiliteit als een signaal zien om rustiger aan te doen.

Ga ook even liggen als je baby slaapt. Zorg voor een goede houding (kussentje tussen je knieën als je op je zij ligt bijvoorbeeld) en ontspan. Slaapt je baby alleen aan de borst? Dan word je natuurlijk al gedwongen om zelf ook even rust te pakken. Probeer je er maar aan over te geven en geef je lijf wat het vraagt: ontspanning.

Probeer zo goed mogelijk te luisteren naar het signaal dat je lichaam je geeft. Zeker met meerdere kinderen is bekkeninstabiliteit echt een drama: je moet door, maar je lijf schreeuwt dat je moet stoppen.

Zoek daarom zoveel mogelijk manieren om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft. Bovenstaande tips kunnen je daar al een heel eind mee helpen. Blijft het een probleem? De app ‘Rost Moves Mamas’ bevat allerlei tips bij bekkeninstabiliteit. En loop er alsjeblieft niet te lang mee rond: bel die bekkenfysiotherapeut!