Eindelijk hou je je baby in je armen. Hoeveel je je ook hebt ingelezen over de eerste weken na je bevalling, niets heeft je hierop kunnen voorbereiden. Je kleintje wilt waarschijnlijk nergens anders slapen dan zo dicht mogelijk tegen je aan en is aan het wennen aan de grote, onbekende wereld. Ook jij moet wennen aan de nieuwe situatie. Hoe kom je deze eerste weken zo goed mogelijk door?

Moe, gelukkig, en bang om het fout te doen: je baby is er nu. Hij huilt, hij poept (is de kleur wel goed?) en hij plast (haalt hij genoeg plasluiers?), hij slaapt. En boven alles: hij heeft jou nodig, en alleen jou. Huid-op-huid-contact is een eerste levensbehoefte, slapen doet hij alleen als hij je hart kan horen kloppen.

Daarnaast heeft iedereen iets van je nodig. ‘Even temperaturen’, zegt de kraamhulp. ‘Even kijken of alles goed geneest’, zegt de verloskundige terwijl ze je dekbed optilt om tussen je benen te kijken. ‘We willen heel graag kennismaken met de nieuwe aanwinst’, belt de buurvrouw op.

Het is belangrijk om in deze overweldigende tijd goed voor jezelf te zorgen en bij te komen. In andere culturen wordt de eerste vier tot zes weken voor de jonge moeder gezorgd, zodat zij zich alleen bezig hoeft te houden met het voeden en knuffelen van haar baby.

Helaas doen we het hier vaak alleen als je partner weer aan het werk moet na twee dagen verlof. Toegeven dat je hulp nodig hebt kan lastig zijn, die hulp krijgen zelfs vaak onmogelijk.

Maar in de eerste weken na de bevalling is het belangrijkste om bij te komen, rustig aan te doen en een band op te bouwen met je baby. Wittebroodsweken met je kleintje, maar dan wel weken waarin je zelf herstellende bent.

Hoe kan je zorgen voor ontspannen wittebroodsweken samen met je baby?

Plan je eerste week in bed

Maak je kamer gezellig, zorg voor eten en drinken binnen handbereik en blijf in bed. Oké, douchen en naar de wc gaan moet natuurlijk, maar verder?

Rust uit, kijk naar je baby, geniet en laat je vertroetelen. Je bent aan het herstellen van een fysieke inspanning, en waarschijnlijk flink moe. Daarnaast racen de hormonen door je lichaam, die het ook psychisch zwaar kunnen maken.

De eerste week is zò bijzonder en ook zo voorbij. Door er een kampeerfeestje van te maken en niet de druk te voelen dat je iets mòèt, kan je goed uitrusten en bijkomen.
Heb je al andere kinderen rondlopen? Zorg voor een cadeaupakket voor ze en laat ze lekker bij je in bed kruipen met hun nieuwe speelgoed. Willen ze de kamer af? Dan kunnen ze altijd nog meedrentelen met de kraamhulp.

Kies iets voor jezelf dat je elke dag vijf minuten wilt doen

Een baby heeft heel veel contact nodig. Als je geluk hebt (of pech, dat ligt aan wat je verwachtingen zijn), wilt je kleintje het liefste de hele tijd op je liggen en daar slapen. Het kan overweldigend zijn om zò nodig te zijn dat zelfs een toiletbezoek al tot tranen leidt.

Zorg er daarom voor dat je elke dag iets doet voor jezelf om even op te laden. Je kan bijvoorbeeld even een kop thee drinken terwijl je partner even knuffelt met de baby. Of, beter nog, probeer elke dag even te douchen. Het kost weinig tijd, maar het effect is dat je je een stuk frisser voelt. Let er de eerste dagen wel even op dat je doucht als er iemand in de buurt is: door de vermoeidheid en de bevalling kan het gebeuren dat je niet helemaal lekker wordt en iemand je moet ondersteunen.

Vries van te voren genoeg eten in of laat kraamvisite wat meenemen

De eerste dagen, weken zelfs, gaan in een waas voorbij. Het laatste waar je op zit te wachten is in de keuken staan voor een voedzame maaltijd; en dat terwijl gezond eten juist zo belangrijk is in deze periode.
Probeer in de laatste weken van je zwangerschap eens een extra portie te koken van makkelijk op te warmen maaltijden: je zal jezelf hiervoor dankbaar zijn in de eerste weken na de bevalling.
Het is ook mogelijk om mensen die op visite komen te vragen of ze een maaltijd mee willen nemen: een ovenschotel, een maaltijdsalade of pasta is snel klaar en heerlijk om te eten. Vaak zal visite het fijn vinden op deze manier te kunnen helpen.

Verplaats kraamvisite – of zeg het helemaal af

Een groot stresspunt in de eerste weken kan de kraamvisite zijn. Het betekent dat je uit bed moet komen, je aan moet kleden, je wilt misschien zelfs opmaken.
Maar als je partner werkt, kan het weekend het enige rustpunt zijn dat je in een week hebt en je samen voor de baby zorgt. Het is daarom geen schande visite uit te leggen dat je graag even je rust wilt hebben. De eerste weken kunnen al zwaar genoeg zijn zonder mensen over de vloer die je baby willen bewonderen.

Laat de boel de boel

De eerste week werkt de kraamhulp zich een slag in de rondte om je huis op orde te houden, maar na een week zal ze echt de deur uitlopen en dan is het de bedoeling dat je het zelf bijhoudt. Probeer je er niet te druk over te maken. De badkamer hoeft niet elke week een grondige schoonmaakbeurt en stofzuigen kan prima een dag – of week – overgeslagen worden. Tenzij je een baby hebt die zalig wegdommelt op het geluid van de stofzuiger, dan kan het zijn dat je de slaapkamer elke dag vijf keer grondig stofzuigt.

Probeer jezelf dus de tijd te geven om te herstellen en van de bijzondere eerste weken te genieten die er volgen op de bevalling. De weken zullen vol zitten met het leren kennen van je baby. Zelfs als je één van de zeldzame baby’s hebt die vanaf week 3 doorslaapt, zal je de eerste weken erg moe zijn. Dat komt simpelweg omdat het slaap- en waakritme van een pasgeboren baby anders is dan het onze.

Voor je het weet sta je het eerste kaarsje in een taart te drukken om de eerste verjaardag te vieren. Ondanks dat zullen er momenten zijn dat het lijkt alsof de tijd stilstaat en je baby nooit iets  anders zal doen dan huilen of slapen. Geef jezelf de rust die je nodig hebt en kom voor jou en je baby op als het teveel wordt.