Een kindje dat volledig overstuur wakker wordt na een dutje: het is een veel voorkomend probleem. In deze videoblog leg ik de twee hoofdoorzaken uit waarom een kindje huilend wakker kan worden. Ook leg ik uit wat je hieraan kan doen.

Waarom je kindje huilend wakker wordt na een middagslaapje

Er zijn eigenlijk twee hoofdredenen waarom een kindje overdag huilend wakker wordt na een slaapje. Deze twee redenen hebben allebei een andere oorzaak en andere oplossing.

https://youtu.be/raHcV72eWY8

De Confusional Arousal Disorder

De eerste is bekend als de Confusional Arousal Disorder. In het Nederlands is hier eigenlijk geen goede vertaling voor, maar de term ‘slaapdronken’ komt nog het meest in de buurt.

Het brein heeft een klein hikje, waardoor een kindje te vroeg en te snel wakker wordt: de overgang van diepe slaap naar wakker zijn is te abrupt. Hierdoor is een kindje gedesoriënteerd en eigenlijk nog niet wakker.

Bij volwassenen lijkt dit op dronken gedrag: moeilijke spraak en vertraagde bewegingen. Bij een jong kindje uit zich dit in overstuur huilen.

Vaak kunnen deze kindjes niet goed getroost worden en het huilen duurt tussen de twee tot wel twintig minuten. Dingen die anders helpen bij het troosten, kunnen nu je kindje niet goed kalmeren. Dat komt omdat hij nog niet helemaal wakker is en dus niet merkt wat je doet.

Waar slechts een klein percentage volwassenen last heeft hiervan (zo’n 2,7 procent), hebben jonge kinderen hier veel vaker last van: zo’n 17,3 procent. Naarmate ze ouder worden en het slapen steeds beter gaat, wordt het probleem steeds minder.

Het kan helpen om je kindje niet zelf wakker te maken. Als het al noodzakelijk is je kindje uit zijn slaap te halen, doe dat dan zo zacht mogelijk:

Doe de gordijnen in de kamer open en ga in de kamer geluid maken, zingen, een boekje voorlezen. Als je kindje in een lichtere slaapfase komt, zal hij hierdoor wakker worden als hij hier klaar voor is.

De andere oplossing is om je kindje wat kouder te laten slapen. Vaak komt het voor bij een kindje dat te warm is aangekleed. Een laagje minder aan, of de kamer iets koeler houden, kan een positief verschil maken.

Wakker schrikken

De tweede reden waarom een kindje huilend wakker wordt, kan zijn omdat hij in slaap valt met jouw aanwezigheid, en wakker schrikt zonder dat hij jou kan zien. Hoe jonger een kindje is, hoe moeilijker het is om te realiseren dat jij wel degelijk nog in de buurt bent.

Als een kindje nog niet kan praten, kan hij zijn angst alleen maar uiten door te huilen.

De oplossing is niet om je kindje dan alleen in slaap te leren vallen – ondanks dat vele boeken dat zullen zeggen. De oplossing is om ervoor te zorgen dat je weer in de kamer bent voor je kindje helemaal wakker wordt.

Probeer in de gaten te houden wanneer je je kindje wakker hoort worden, en ga zo snel mogelijk naar hem toe. Als je er bent voordat hij helemaal doorheeft dat jij weg bent, zal je merken dat hij minder overstuur raakt en met een geruster hart zijn ogen opendoet.

Op de lange termijn kan dit ook helpen om je kindje overdag wat langer te laten slapen.