Home Baby Slaap De voordelen van een vloerbed
Voordelen van een vloerbed

De voordelen van een vloerbed

bij Mildred

Op de uitzetlijst van een baby is het één van de eerste dingen die je afvinkt: een ledikant. Toch kan het gebeuren dat je baby of peuter hierin absoluut niet wilt slapen. Een goed alternatief hiervoor een vloerbed. Het is zoals de naam al zegt: een bed of matras dat op de vloer wordt gelegd. Wat zijn de voordelen?

Overdag was mijn dochter een vrolijke dreumes, en ’s nachts sliep ze al snel zonder moeite door. Maar als ze haar ledikant zag was het een drama: tranen, gillen, staan in bed. Het resultaat was dat we vaak dubbelgevouwen in haar bed erbij lagen, of dat we naast haar bedje zaten met een hand door de spijlen om haar te aaien tot ze diep in slaap was. De situatie was verre van optimaal.

Toen kwamen we achter het concept ‘vloerbed’: een bed of matras dat op de vloer wordt gelegd in de babykamer. Je baby of peuter wordt erop gelegd en slaapt hier. Het klinkt simpel en dat is het ook.

Montessori

Het idee van een vloerbed stamt uit het Montessori-gedachtengoed. De basis daarvan is ‘help-mij-het-zelf-te-doen’. Net als alle andere mijlpalen die je kind gaat bereiken, is slaap een ontwikkeling die met de tijd komt. Het gebruik van een vloerbed zorgt ervoor dat je kind zelf kan kiezen om te gaan liggen, slapen, kijken en kruipen. Je respecteert hiermee de keuzes die een kleintje wilt maken.

Wat is een vloerbed?

Een vloerbed is een matras laag op de grond, waar je kind op slaapt. Geen spijlen, geen hulp nodig om in- en uit bed te klimmen. Een vloerbed bestaat uit een stevig matras, dat zowel een klein ledikant-matras kan zijn als een groter matras.

Voordeel 1: onafhankelijkheid

Het gebruik van een vloerbed geeft je kind de kans om onafhankelijk te zijn. Je baby kan zelf kiezen wanneer hij gaat slapen en wanneer hij nog even wilt spelen. Ook als je baby wakker wordt, kan hij kiezen wat hij op dat moment gaat doen. Hij is daarmee minder afhankelijk van jou als ouder, en kan hierin een eigen keuze maken.

Voordeel 2: het is veiliger

Cijfers zijn er in Nederland niet bekend, maar in andere landen wel. Er worden veel ongelukken gemeld in en om een ledikant. Een voetje tussen de spijlen, een kindje dat uit bed valt als hij probeert eruit te klimmen of klem komt te zitten. Bij een vloerbed heb je geen last van deze problemen. Je kindje kan uit bed wanneer hij wilt, en hoeft geen halsbrekende toeren uit te halen.

Voordeel 3: het is zoveel makkelijker voor jou als ouder

Heb je wel eens geprobeerd een dreumes van 10 kilo netjes neer te leggen in zijn diepe ledikant? Of je kind aan de borst in slaap laten vallen, om daarna eruit te moeten klimmen? Bij een vloerbed heb je deze problemen niet: je rolt zachtjes opzij en sneakt de kamer uit om even een momentje voor jezelf te pakken. Ook ’s nachts ligt het een heel stuk prettiger om op een normaal matras ernaast te kruipen.

Maar in een vloerbed gaat hij nooit slapen!

Toen we onze dochter voor het eerst in haar bed op de vloer legden, was ze ongeveer anderhalf jaar. We waren benieuwd of ze überhaupt wel zou gaan slapen, of alleen maar zou spelen. Tot onze grote verbazing vond ze het bed prachtig. Ze kroop er direct tevreden in en viel zonder moeite in slaap.

Onze zoon was een stuk jonger toen hij in een laag bed ging. Toen we het ledikantje omlaag moesten zetten, kozen we ervoor het te vervangen door een vloerbed. De eerste drie keer hoorden we een hoop gerommel in de kamer en duurde het een tijdje voor hij ging slapen. Daarna is hij eigenlijk altijd goed in slaap gevallen. Nu weten we negen van de tien keer dat hij wakker is omdat we hem enthousiast horen spelen.

Ons derde kindje heeft zijn ledikant nooit gezien. Toen hij begon met kruipen, lag hij nog in de co-sleeper. Hij is vanuit daar verhuist naar het vloerbed. Ik moet wel eerlijk zeggen dat dat iets minder soepel ging: hij vond het prachtig om zijn nieuwe trucjes te blijven herhalen tot hij zich oververmoeid in slaap huilde in mijn armen. Door hem strak onder een lakentje te leggen, konden we dit probleem inperken.

Vrijheid

Doordat een kind zich in een ledikant opgesloten kan voelen, kan gaan slapen soms een strijd zijn. Door het gebruik van een vloerbed kan hij zelf kiezen wanneer hij gaat slapen. Hierdoor wordt slapen leuker, en wakker worden ook.

Doordat een kindje zich vrijer voelt, zal hij waarschijnlijk ook een stuk beter gaan slapen.

Overgangsfase

Wil je wel beginnen met een vloerbed, maar vraag je je af waar je zelf dan kan liggen? Voor de overgangsfase hebben we een matras ernaast liggen op de grond (wel op een lattenbodem trouwens). Zo kunnen we tijdens het in slaap vallen heel makkelijk erbij liggen en heeft ons zoontje meer ruimte om rond te woelen.
In moeilijker periodes (kiezen, verlatingsangst, griep) is er voldoende ruimte om ook zelf goed te slapen.

Omdat een beeld soms wel zo fijn is, een foto van hoe dat er bij ons uitziet.

Vloerbed peuter leren slapen in eigen kamer

Vloerbedje met eigen bed ernaast: geen uit bed rollen meer als je even wegsluipt.

Op vakantie met een vloerbed? Lees hier hoe je dat zo makkelijk mogelijk maakt! >>>

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > De gratis minicursus over Doorslapen: de basis van het doorslapen en hoe je je kindje kan helpen.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

Dit vind je misschien ook interessant

8 reacties

Susanne 24 april 2018 - 08:57

Mooi artikel! Waar heb je het bed, dat zichtbaar is op de foto bovenaan het artikel, gekocht?

Reply
Mildred 24 april 2018 - 12:03

Dank je! Het bed heb ik zelf gemaakt! Het bleek onmogelijk iets te vinden dat in de buurt kwam bij wat ik op dat moment nodig had. Ik heb een aantal diy-toddler beds bekeken, zoals deze: http://karelchristopherson.blogspot.nl/2013/06/diy-toddler-bed-with-birch-plywood.html
In principe is het een kwestie van 4 planken, vier latten aan de binnenzijde waar de lattenbodem op rust en een lattenbodem.

Reply
Suzanne 25 september 2019 - 08:56

Hoi Mildred,

Ik vroeg me af…
Leg je je zoontje wel in een slaapzak? Dit belemmerd natuurlijk ook zijn bewegingsvrijheid?
En.. heb je n lichtje aan snachts waardoor hij smorgens zijn speelgoed kan vinden?

Groetjes,
Suzanne

Reply
Mildred 26 september 2019 - 08:12

Hoi Suzanne!

Ik heb alledrie de kinderen in een slaapzak liggen. Kunnen ze prima in rennen, kruipen en klauteren ;).
Ik heb geen lichtje (we slapen altijd samen). Ik zit er echter momenteel over te denken een wake-up light te kopen. Zolang het donker is in de kamer is het nog tijd om te slapen, gaat de lamp aan, dan mag er gespeeld worden.

Groetjes Mildred

Reply
Laila 30 juni 2020 - 22:57

Heey! Ik ben er nu ook mee bezig maar ik vraag me af of je kinderen niet uit het bed/matras rollen op de grond? Bij mij gebeurt het wel zo, ze woelt snachts enorm voel tot ze soms op de grond ligt.

Reply
Mildred 3 juli 2020 - 07:37

Dat kan gebeuren ja. Maar in het andere geval zou ze klem zitten tussen de spijlen. Je kan er een tuinstoelkussen, kleedje of ledikantmatras naastleggen voor een zachte landing.

Reply
Veerle 30 augustus 2020 - 05:56

Hoi, wij hebben ook een vloerbed voor onze dochter van acht maanden. Sinds een maand slaapt ze daar nu alle slaapjes (eerst nog naast ons) en dit gaat super. Nu de nachten kouder worden vraag ik mij af hoe ik haar warm kan houden. Ze slaapt alleen, de kamer is niet heel groot en het raam snachts al dicht. We gebruiken een slaapzak en ook een deken, maar negen van de tien keer ligt ze daar niet meer onder.
Tipsss?

Reply
Mildred 30 augustus 2020 - 13:42

Hey Veerle,

Ik zou een deken wel echt afraden op deze leeftijd. Je kan beter kijken hoe je haar warmere kleren aan kan doen. Vaak zijn wollen kleertjes een heel fijne toevoeging. Door te werken met laagjes, kan je je dochtertje goed warm houden. Een wollen romper, shirt met lange mouw en legging, en daaroverheen de slaapzak, en dan kan ze zichzelf waarschijnlijk goed warm houden. Koude handjes is geen probleem (als dat het voor haar niet is.)
Liefs Mildred

Reply

Laat een reactie achter